Poglobljena primerjava tehnologij rezanja z optičnimi vlakni in CO2 laserjem

2023-09-16 09:25:40

ja! Lasersko rezanje je revolucioniralo proizvodnjo, saj zagotavlja natančnost in učinkovitost, ki ju je tradicionalnim metodam težko doseči. Na tem področju se pojavljata dve vidni tehnologiji, in sicer fiberlaserski razrez in CO2 laserski razrez. Ljudje se pogosto sprašujejo, kakšna je razlika med tema dvema tehnologijama? To je ključnega pomena za vsakogar, ki se želi premišljeno odločati o svojih potrebah po rezanju. Danes smo za vas pripravili ta članek, ki bo zagotovil poglobljeno primerjavo teh dveh tehnologij, da boste lažje razumeli njune razlike.

 

Tehnična načela

Lasersko rezanje z vlakni: lasersko rezanje z vlakni uporablja optična vlakna za prenos laserskega žarka, laserski vir pa običajno uporablja elemente redkih zemelj, kot so itrij, iterbij ali erbij. Ta tehnologija je znana po učinkovitem izkoriščanju energije in je primerna za visoko natančno rezanje materialov, kot je kovina.

CO2 lasersko rezanje: CO2 lasersko rezanje uporablja mešani plin (običajno ogljikov dioksid, dušik, helij) kot laserski medij. Imajo daljše valovne dolžine in so zato manj učinkoviti pri absorpciji kovin, vendar dobro delujejo z nekovinskimi materiali.

 

Primernost materiala

Lasersko rezanje z vlakni: Tehnologija laserskega rezanja z vlakni je odlična pri rezanju kovin, zlasti tankih do srednje debelih kovin. So zelo učinkoviti za hitro rezanje materialov, kot so jeklo, aluminij, baker itd.

Rezanje z laserjem CO2: Tehnologija laserskega rezanja s CO2 je zelo vsestranska pri rezanju nekovinskih materialov, vključno z lesom, plastiko, akrilom, steklom itd. Uporabljajo se lahko tudi za rezanje kovin, vendar so lahko manj hitre in učinkovite.

 

Hitrost in natančnost rezanja

Lasersko rezanje z vlakni: lasersko rezanje z vlakni je znano po odlični hitrosti rezanja in visoki natančnosti. Odlični so v aplikacijah, ki zahtevajo hitro proizvodnjo in rezanje kompleksnih geometrij.

Rezanje z laserjem CO2: Tehnologija laserskega rezanja s CO2 je prav tako natančna, vendar je običajno nekoliko počasnejša pri rezalni hitrosti. Zaradi tega so primernejši za scenarije, kjer je hitrost manj kritična.

 

Energetska učinkovitost in vzdrževanje

Lasersko rezanje vlaken: V prejšnjih člankih spoznali smo, da je tehnologija laserskega rezanja z vlakni zelo energetsko učinkovita in porabi relativno malo energije, kar zmanjšuje obratovalne stroške. Poleg tega, ker ni tekočinskega hladilnega sistema, na splošno zahtevajo manj vzdrževanja.

CO2 lasersko rezanje: tehnologija CO2 laserskega rezanja zahteva več energije, kar lahko povzroči višje obratovalne stroške. Poleg tega zahtevajo redno vzdrževanje, vključno s polnjenjem plina in nastavitvami optike.

 

Faktor stroškov

Lasersko rezanje z vlakni: Začetni stroški stroja za lasersko rezanje z vlakni so razmeroma visoki, vendar so lahko skupni stroški sčasoma nižji zaradi nižjih obratovalnih stroškov.

Lasersko rezanje s CO2: Laserski rezalniki s CO2 imajo nižje začetne stroške, vendar lahko višji operativni stroški povečajo skupne stroške.

 

Področja uporabe

Lasersko rezanje vlaken:Stroji za lasersko rezanje vlakense pogosto uporabljajo v obdelavi kovin, avtomobilski industriji, vesoljski in drugih področjih.

Rezanje z laserjem CO2: Tehnologija laserskega rezanja s CO2 se pogosto uporablja v predelavi lesa, tiskarski industriji, izdelavi znakov in mnogih drugih področjih.

 

Ko izbirate med laserskim rezanjem z vlakni ali tehnologijo laserskega rezanja s CO2, je treba skrbno upoštevati vaše posebne potrebe. Če delate predvsem s kovinskimi materiali, še posebej za aplikacije, ki zahtevajo hitro in natančno rezanje, je lasersko rezanje z vlakni morda boljša izbira. Če pa morate rezati vrsto različnih vrst materialov, vključno z nekovinskimi materiali, tehnologija CO2 laserskega rezanja ponuja večjo vsestranskost, čeprav ima morda nekoliko višje operativne stroške.

 

Naše podjetje ima različne izdelke za lasersko rezanjeKlikni tukajza več informacij o izdelku in če potrebujete našo pomoč pri določanju vrste stroja, ki ga potrebujete za izpolnjevanje svojih proizvodnih potreb, vas prosimo, da kontaktiraj nas!




Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)