Merila in parametri ocenjevanja kakovosti rezanja laserskega rezalnika

2023-09-04 15:47:49

Tehnologija laserskega rezanja ima vidno mesto na področju sodobne proizvodnje, zaradi svojih značilnosti visoke natančnosti in visoke učinkovitosti pa je ena izmed prednostnih metod za obdelavo različnih materialov. Da bi zagotovili, da lasersko rezanje izpolnjuje visoke standarde kakovosti, se je treba zanašati na vrsto strogih meril in parametrov ocenjevanja. Ta članek bo poglobljeno raziskal ta merila in parametre, njihov vpliv na kakovost rezanja in kako jih je mogoče prilagoditi v različnih scenarijih uporabe, da bodo ustrezali potrebam.


1. Vrhunska kakovost: Vrhunska kakovost je ključno merilo ocenjevanja. Dober rez mora dati gladke robove brez robov, toplotno prizadetih območij ali izboklin. Kakovost robov se oceni z vizualnim pregledom ali mikroskopiranjem.


2. Hitrost rezanja: Hitrost rezanja je pomemben parameter laserskega rezanja. Treba ga je prilagoditi glede na vrsto in debelino materiala, da se zagotovi, da kakovost rezanja ni prizadeta, medtem ko je proizvodnja hitra. Višje rezalne hitrosti na splošno izboljšajo učinkovitost proizvodnje, lahko pa tudi vplivajo na kakovost rezanja.


3. Globina reza: Pri aplikacijah, ki zahtevajo globoko rezanje, je globina reza pomembno merilo. Običajno označuje globino, do katere lahko laser prodre v material, in večja kot je globina, višja je kakovost rezanja.


4. Kontrola območja taljenja: Območju taljenja se običajno ne moremo izogniti, vendar sta njegova velikost in nadzor eden ključnih dejavnikov pri ocenjevanju kakovosti rezanja. Preveliko talilno območje lahko povzroči deformacijo materiala ali poslabšanje kakovosti.


5. Širina reza: Širina reza se nanaša na širino linije reza, ki jo tvori laserski žarek na materialu. Širino je treba nadzorovati glede na posebne zahteve, za natančno rezanje pa mora biti širina reza običajno čim manjša.


6. Nadzor kota in ostrega kota: V nekaterih aplikacijah, zlasti pri izdelavi 3D delov, je nadzor kota in ostrega kota ključnega pomena. Laserski rezalni stroji morajo biti sposobni doseči natančno rezanje v različnih smereh.


7. Razrezani odpadki: Pomemben kriterij ocenjevanja je tudi količina in kakovost razrezanih odpadkov. Preveč odpadkov lahko povzroči zapravljanje virov in poveča proizvodne stroške.


8. Natančnost rezanja: Natančnost rezanja se nanaša na odstopanje med rezalnim delom in konstrukcijskimi zahtevami. Visoko natančno rezanje običajno zahteva večjo moč laserja in natančnejše krmilne sisteme.

9. Ravnost rezanja: Ravnost rezanja se nanaša na ravnost površine rezalnega dela. Rez z dobro obdelano površino običajno ne zahteva nadaljnje obdelave ali obdelave.


10. Ponovljivost kakovosti rezanja: Ponovljivost kakovosti rezanja je pomemben kriterij, še posebej za množično proizvodnjo. Med proizvodnim procesom morajo laserski rezalni stroji vzdrževati dosledno kakovost rezanja.


Ta merila in parametri so običajno določeni glede na zahteve specifične aplikacije. Različne industrije in aplikacije imajo lahko različne zahteve glede kakovosti rezanja, zato mora operater prilagoditi parametre in nastavitve stroja za lasersko rezanje v skladu s temi zahtevami, da doseže najboljše rezultate rezanja.



Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)