Kako ravnati z zvijanjem materiala, ki ga povzroča lasersko rezanje?

2024-03-28 17:17:04

Med postopkom laserskega rezanja lahko visoka energija laserskega žarka povzroči lokalno segrevanje materiala, kar posledično sproži toplotno raztezanje, medtem ko lahko neenakomerno ohlajanje povzroči neenakomerno krčenje materiala, kar na koncu povzroči zvijanje materiala. Ta problem je še posebej izrazit pri materialih s tankimi listi ali dolgimi trakovi.

 

Optimizirajte parametre rezanja

Prilagodite parametre, kot so rezalna hitrost, moč in frekvenca, da zmanjšate vnos toplote laserja v material in zmanjšate vpliv toplotnega raztezanja in toplotnega krčenja na material. Običajno lahko zmanjšanje hitrosti in moči rezanja ter povečanje frekvence učinkovito zmanjša tveganje zvijanja materiala.


Uporabite hlajenje s plinom

Uporaba sistema za vbrizgavanje plina, kot je dušik ali kisik, med postopkom rezanja lahko pomaga zmanjšati temperaturo območja rezanja in pospeši hlajenje, s čimer se zmanjša obseg zvijanja materiala. Dober hladilni sistem lahko učinkovito upočasni toplotno krčenje materialov in zmanjša tveganje zvijanja.


Pravilna podpora in vpenjanje

Posebej pomembna je uporaba ustreznih sponk in opornikov za držanje materiala med rezanjem, še posebej, če gre za tanke pločevine ali dolge trakove materiala. Dobra podpora in vpenjanje lahko zmanjšata deformacijo materiala in zvijanje med rezanjem.


Nadzor rezalne poti

Optimiziranje rezalne poti, da se izognete prekomernim toplotno prizadetim območjem na materialu, lahko zmanjša vpliv toplotnega raztezanja in krčenja na material. Pravilne rezalne poti lahko zmanjšajo tveganje zvijanja.

Sprejmite tehnologijo naknadne obdelave


Po končanem rezanju lahko ustrezni postopki naknadne obdelave, kot sta žarjenje ali raztezanje, pomagajo ublažiti ali odpraviti težave z zvijanjem materiala, ki jih povzroči lasersko rezanje. Postopki naknadne obdelave omogočajo povrnitev materialov v prvotno obliko in lastnosti.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)