Kako odpraviti napake parametrov stroja za lasersko rezanje vlaken?

2023-09-27 14:51:36

Začetniki stroja za lasersko rezanje z vlakni, ki se soočajo s številnimi parametri, ne vedo, kako se prilagoditi, zaradi česar se bo izrez slabe kakovosti počutil zelo težko. Danes si poglejmo težave, na katere lahko naletimo med postopkom rezanja in kako jih prilagoditi.

 

Parametri, ki vplivajo na kakovost rezanja, so: višina rezanja, tip rezalne šobe, položaj ostrenja, moč rezanja, frekvenca rezanja, razmerje moči rezanja, rezalni tlak in hitrost rezanja.

Pogoji strojne opreme vključujejo: zaščitno lečo, čistost plina, kakovost plošče, agregacijsko zrcalo in kolimator.

 

Če je kakovost laserskega rezanja vlaken slaba, je priporočljivo, da najprej opravite splošni pregled. Glavna vsebina in vrstni red splošnega pregleda sta:

 

1. Višina reza (priporočena dejanska višina reza med 0,8 in 1,2 mm).Če dejanska višina reza ni točna, je potrebna kalibracija.

 

2. Preverite, ali sta vrsta in velikost rezalne odprtine uporabljena nepravilno.Če je pravilno, preverite, ali je rez poškodovan in ali je okroglost normalna.

 

3. Priporočljivo je, da za zaznavanje optičnega jedra uporabite rezilo s premerom 1,0.Fokus zaznavanja optičnega središča mora biti med -1 in 1. Zaradi tega je točka majhna in jo je enostavno opazovati.


4. Preverite, ali je zaščitna leča čista, brez vode, olja ali žlindre.Včasih zaradi vremena ali pločnika, ko je zrak prehladen zaradi megle.

 

5. Preverite, ali so nastavitve fokusa pravilne.Če mora rezalna glava samodejno ostrenje uporabiti APP za mobilni telefon, da preveri, ali je ostrenje pravilno.

 

6. Spreminjanje parametrov rezanja

 

Ko je zgornjih pet preverjanj pravilnih, prilagodite parametre glede na pojav rezanja stroja za lasersko rezanje vlaken.

 



Kako torej prilagoditi parametre glede na ta pojav? Tukaj je kratek uvod v stanja in rešitve, ki se pojavljajo pri rezanju nerjavnega jekla in ogljikovega jekla.

 

Na primer, obstaja veliko vrst žlindre za obešanje iz nerjavečega jekla. Če se lahko samo kotna žlindra šteje za zaobljenost vogala, lahko parametri zmanjšajo fokus, povečajo zračni tlak itd.

 

Če je celotna žlindra obešena, je treba zmanjšati fokus, povečati zračni tlak, povečati rezalno odprtino, vendar je žarišče prenizko ali zračni tlak prenizek, kar bo povzročilo razslojevanje odseka in površina je grobo. Če je cela zrnata mehka žlindra obešena, se lahko rezalna hitrost ustrezno poveča ali rezalna moč zmanjša.

 

Nerjaveče jeklo

Stroj za lasersko rezanje vlaken lahko naleti tudi pri rezanju nerjavečega jekla: pri rezanju žlindre v bližini viseče žlindre lahko preverite, ali napaka v oskrbi s plinom ne more slediti.

 

Ogljikovo jeklo

Stroj za lasersko rezanje z vlakni, ki reže ogljikovo jeklo, se na splošno srečuje s: tanek del plošče ni dovolj svetel, del debele plošče je grob in druge težave.

 

Na splošno svetilnost 1000 W laserskega rezalnega ogljikovega jekla ne presega 4 mm, 2000 W je 6 mm, 3000 W pa 8 mm.

 

Svetel del, ki ga želite rezati, mora biti najprej dobra površina plošče brez rje, brez oksidirane barve, čemur sledi visoka čistost kisika vsaj 99,5 % ali več, pri rezanju morate biti pozorni na: z majhno rezalno šobo dvojno 1.0 ali 1.2 mora rezalna hitrost preseči 2 m/min, rezalni tlak ne sme biti prevelik.

 

Če želite, da stroj za lasersko rezanje z vlakni odreže del debele plošče, je kakovost dobra, najprej zagotovite, da natančno upoštevate čistost plošče in plina; večja kot je odprtina rezalne odprtine, boljša bo kakovost odseka, vendar pri istočasno bo konus preseka večji.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)