Kako rešiti problem toplotne deformacije, ki jo povzroča lasersko rezanje?

2024-03-27 14:30:27

Kot visoko natančna in učinkovita metoda obdelave materiala,lasersko rezanjese pogosto uporablja v različnih panogah, vključno s proizvodnjo, inženiringom in gradbeništvom itd. Vendar pa je pogosta težava, ki prihaja z njim, toplotna deformacija, ki je sprememba oblike materiala zaradi lokalnega segrevanja in neenakomernega ohlajanja med postopkom rezanja.


Med postopkom laserskega rezanja bo lokalno segrevanje laserske energije povzročilo toplotno raztezanje materiala, medtem ko lahko neenakomerno ohlajanje povzroči deformacijo materiala. Zlasti pri nekaterih toplotno občutljivih materialih, kot so kovine, je ta problem toplotne deformacije še posebej izrazit, kar resno vpliva na kakovost in natančnost rezanja.


Katere metode nam lahko pomagajo preprečiti ali zmanjšati vpliv na materiale, ko se soočamo s problemom toplotne deformacije, ki jo povzroča lasersko rezanje?


1. Optimizirajte parametre rezanja

S prilagoditvijo parametrov, kot so rezalna hitrost, moč in frekvenca, je mogoče zmanjšati vnos toplote laserja v material, s čimer se zmanjša nevarnost toplotne deformacije. Zmanjšanje hitrosti in moči rezanja ter povečanje frekvence sta pogosto učinkovita načina za zmanjšanje vnosa toplote.


2. Preverite, ali je nadzor ostrenja pravilen

Pravilna nastavitev globine ostrenja vašega stroja za lasersko rezanje je ključnega pomena. Pregloboko ostrenje lahko poveča dovod toplote in povzroči toplotno popačenje. Z zagotavljanjem ustrezne globine ostrenja lahko zmanjšate vnos toplote in izboljšate kakovost reza.


3. Uporabite hlajenje s pomočjo plina

Uporaba sistema za vbrizgavanje plina, kot je dušik ali kisik, med postopkom rezanja lahko pomaga zmanjšati temperaturo območja rezanja in pospeši hlajenje ter tako ublaži učinke toplotne deformacije.


4. Zmanjšajte toplotni vpliv na območje rezanja

Z optimizacijo rezalne poti in zmanjšanjem časa toplotnega vpliva območja rezanja je mogoče zmanjšati pojav toplotne deformacije. Izogibajte se predolgemu zadrževanju na materialu ali večkratnemu rezanju istega območja.


5. Pritrditev in podpora

Pri rezanju se prepričajte, da je material ustrezno pritrjen in podprt, da zmanjšate možnost toplotne deformacije. Uporaba ustreznih sponk in podpor lahko pomaga stabilizirati materiale in ublažiti učinke toplotnega popačenja.


6. Naknadna obdelava

Po končanem rezanju lahko ustrezni postopki naknadne obdelave, kot sta toplotna obdelava ali žarjenje, pomagajo ublažiti ali popraviti težave, ki jih povzroča toplotna deformacija.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)