Kako uporabljati stroj za lasersko rezanje z vlakni za varno in učinkovito rezanje visoko odbojnih materialov?

2024-07-02 16:06:49

Tehnologija laserskega rezanja z vlakni se pogosto uporablja v sodobni proizvodnji, zlasti pri obdelavi materialov z visoko refleksijo, in lahko zagotovi visoko natančne in učinkovite rešitve rezanja. Zaradi posebnosti materialov z visoko refleksijo pa je treba pri rezanju z laserskim rezalnim strojem za vlakna posebno pozornost nameniti varnosti in upravljanju. Ta članek bo podrobno opisal ključne točke, na katere morate biti pozorni pri rezanju visoko odbojnih materialov.

 

Visoko odbojni materiali imajo lastnost močnega odboja, ko so izpostavljeni svetlobi. Kovinski materiali: kot so aluminij, baker, jeklo itd., njihove površine imajo običajno dobre odbojne lastnosti in močno odbijajo lasersko svetlobo.

 

Varnostni ukrepi pri rezanju materialov z visoko refleksijo

Varnostni ukrepi

Pri upravljanju stroja za lasersko rezanje vlaken je najpomembnejša varnost:

Nosite osebno zaščitno opremo: vključno z zaščitnimi očali, zaščitno obleko in rokavicami, da zaščitite oči in kožo pred morebitnimi poškodbami zaradi laserskega sevanja in odboja materialov.

Varnost delovnega območja: Zagotovite, da je delovno območje čisto in brez ovir ter označite območja laserskega sevanja in visoke temperature, da drugim preprečite nenamerni vstop v delovno območje.

 

Upravljanje refleksije

Zelo odsevni materiali zlahka odbijajo lasersko svetlobo in lahko poškodujejo opremo in operaterje:

Laserski nadzor ostrenja: Zagotovite, da je laserski fokus natančen in osredotočen na območje rezanja, da preprečite odboj laserja na nepotrebnih mestih.

Prilagoditev kota in položaja: Prilagodite vpadni kot in položaj izostritve laserja, da zmanjšate odboje nazaj na rezalni stroj ali operaterja.

 

Laserska optimizacija parametrov

Glede na vrsto in debelino materiala prilagodite naslednje laserske parametre, da zagotovite visokokakovostne rezultate rezanja:

Moč in hitrost: Visoko odbojni materiali lahko zahtevajo večjo moč laserja in nižje hitrosti rezanja, da se zagotovi kakovost rezanja in prepreči deformacija materiala.

Razdalja ostrenja: Prepričajte se, da je razdalja ostrenja primerna za debelino materiala, da zagotovite, da lahko laser učinkovito prodre v material in dokonča nalogo rezanja.

 

Uporabite ustrezen pomožni plin

Med rezanjem uporabite ustrezno vrsto in pretok pomožnega plina:

Dušik ali kisik: pomožni plini pomagajo pri hlajenju območja rezanja in odstranjevanju staljenega materiala, kar zmanjša odboje in nastanek toplotno prizadetih območij.

 

Oblikovanje orodja in držanje materiala

Prepričajte se, da ste izbrali pravo zasnovo orodja in učinkovite metode držanja materiala:

Izbira nožev: uporabite pravilno oblikovane nože, da zmanjšate ostanke in odseve po rezanju.

Varno vpenjanje: Prepričajte se, da je material varno vpet, da preprečite premikanje ali tresenje med postopkom rezanja, kar bi lahko vplivalo na kakovost reza.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)