Preprečite morebitne nevarnosti laserskih rezalnih strojev

2023-09-12 14:58:28

Laserski rezalni stroj je zaklad sodobne proizvodne industrije in njegova učinkovita sposobnost obdelave je zelo cenjena na vseh področjih življenja. Vendar njegovo odlično delovanje spremlja vrsta potencialnih varnostnih tveganj, ki zahtevajo našo veliko pozornost.


1. Tveganje laserskega sevanja

Laserski rezalni stroji uporabljajo visokoenergetske laserske žarke za rezanje materialov, ki predstavljajo potencialna tveganja zaradi sevanja. Lasersko sevanje lahko poškoduje oči, kožo in dihalne poti. Za zmanjšanje tega tveganja so potrebni naslednji varnostni ukrepi:

Očala in zaščita za oči: Vsi operaterji morajo nositi ustrezna očala za zaščito oči pred laserskim sevanjem. Različne vrste laserja zahtevajo različne vrste očal, zato morate izbrati ustrezna očala. Poleg tega mora imeti območje laserskega rezanja ustrezen ščitnik za oči, ki zagotavlja, da laserski žarek ne uhaja izven delovnega območja.

Omejite dostop nepovezanemu osebju: Samo usposobljeno in pooblaščeno osebje lahko vstopi v območje laserskega rezanja, da zmanjšate tveganje izpostavljenosti laserju brez licence.


2. Emisija odpadnih plinov in odlaganje materiala

Pri laserskem rezanju nastanejo izpušni plini in prah, ki vsebuje škodljive pline in delce. Ti izpušni plini in prah lahko predstavljajo tveganje za zdravje operaterja. Za rešitev te težave so potrebni naslednji varnostni ukrepi:

Sistem za obdelavo izpušnih plinov: Stroj za lasersko rezanje mora biti opremljen s sistemom za obdelavo izpušnih plinov, ki lahko učinkovito filtrira in odvaja izpušne pline za zmanjšanje onesnaženosti zraka.

Prezračevanje in čiščenje zraka: Območje rezanja mora imeti dober prezračevalni sistem, ki zagotavlja, da se škodljivi plini ne zadržujejo v delovnem območju. Poleg tega je mogoče uporabiti opremo za čiščenje zraka za odstranjevanje prahu in onesnaževal.


3. Požarna in materialna tveganja

Laserski rezalni stroji za delo uporabljajo visokotemperaturne laserske žarke, ki lahko povzročijo vžig materiala ali povzročijo iskre. Da bi preprečili požar in materialna tveganja, je treba sprejeti naslednje ukrepe:

Sistem za nadzor in gašenje požara: Namestite opremo za nadzor požara in avtomatski sistem za gašenje požara, da pravočasno najdete in pogasite vire požara.

Izbira materialov: Pri rezanju različnih materialov mora upravljavec razumeti značilnosti vsakega materiala, da bi se izognil materialom, ki se zlahka vnamejo ali sproščajo škodljive pline.


4. Usposabljanje in skladnost

Osebje, ki upravlja stroje za lasersko rezanje, mora biti ustrezno usposobljeno za razumevanje varnih delovnih postopkov in metod ravnanja v sili. Usposabljanje mora vključevati nevarnosti laserskega sevanja, ravnanje v sili in pravilno uporabo osebne zaščitne opreme. Poleg tega mora biti delovno mesto v skladu z ustreznimi varnostnimi predpisi in standardi, da se zagotovi skladnost in varnost opreme.

Laserski rezalni stroji so močno proizvodno orodje, vendar njihova uporaba vključuje številna varnostna tveganja. S strogimi varnostnimi ukrepi, usposabljanjem in skladnostjo je mogoče ta tveganja zmanjšati, da se zagotovi varnost upravljavcev in opreme ter hkrati izboljša delovna učinkovitost in kakovost proizvodnje. Pri uporabi laserskih rezalnih strojev je varnost vedno na prvem mestu in le pod predpostavko varnosti je mogoče v celoti izkoristiti njen potencial za ustvarjanje natančnih in visokokakovostnih rezultatov obdelave.




Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)