Zahteve za postopke laserskega rezanja delov za varjenje v vesolju

2024-08-13 09:58:04

Tehnologija laserskega rezanja se pogosto uporablja v industriji zaradi svojih prednosti visoke natančnosti, visoke hitrosti in majhnega vpliva na telo materiala. Na letalskem in vesoljskem področju se lasersko rezanje uporablja predvsem za postopke rezanja in rezanja lukenj v tankostenskih delih in pločevinastih delih za pripravo na naslednji korak oblikovanja in varjenja pločevine.

 

V letalski proizvodni industriji se površine delov, ki jih je treba zvariti, režejo z laserjem. Kakšne so zahteve za tehnologijo laserskega rezanja? Kako oceniti in nadzorovati postopek laserskega rezanja? Na to vprašanje bomo odgovorili spodaj.

 

Zahteve za postopek rezanja

Kadar je površina za lasersko rezanje tudi površina za varjenje, je treba postopek laserskega rezanja označiti kot pomemben postopek na kartici poteka izdelave delov in ga je treba preveriti med postopkom materializacije izdelka.

 

Pod vnaprej nastavljenimi pogoji postopka rezanja se izvede metalografska analiza na odrezanih vzorcih, da se izmeri velikost pretopljene plasti, ali obstajajo mikrorazpoke itd., da se zagotovi, da rezultati izpolnjujejo zahteve fizičnega preverjanja.

 

Pri izvajanju laserskega rezanja je najpomembnejša uporaba inertnega pomožnega plina za zaščito območja rezanja in staljene kovine na rezalni površini ter preprečevanje vnosa zraka, ki bi povzročil onesnaženje. Reaktivnih plinov, kot sta kisik in ogljikov dioksid, nikakor ni dovoljeno uporabljati kot pomožne pline za vesoljske materiale. Ali je mogoče uporabiti dušik, je odvisno od materiala, ki ga želite rezati.

 

Ali se staljena plast ohrani?

Pretopljena plast bo morda težko izpolnila vse zahteve za fizično preverjanje zaradi omejitev glede velikosti in strukture. Pretopljenega sloja ni mogoče v celoti odstraniti, lahko pa ga le delno odstranimo, delno obdržimo ali celo popolnoma obdržimo.

 

V tem času je treba preveriti, ali je mogoče pretaljeno plast med varjenjem popolnoma stopiti, zaključke pa je treba potegniti z varilnimi poskusi in metalografskimi preizkusi.

 

Stranki je treba predložiti v posebno odobritev, ali sme pretopljena plast v celoti ali delno ostati na delu.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)