Razlika med različnimi plini pri laserskem rezanju

2024-08-15 15:38:08

1. Kisik (O₂)

Kisik ima pri laserskem rezanju predvsem vlogo podpiranja izgorevanja. Ko laserski žarek stroja za lasersko rezanje obseva kovinsko površino, kovina hitro absorbira energijo in se segreje, podvrže se burni oksidacijski reakciji s kisikom in sprosti veliko količino toplotne energije, s čimer se pospeši proces taljenja in uparjanja kovine. . Istočasno lahko hiter zračni tok kisika hitro odpihne staljeno kovino in tako oblikuje gladko rezalno površino.

 

Veljavni scenariji: Kisik je posebej primeren za rezanje debelih plošč in hitro rezanje. Pri rezanju plošč iz ogljikovega jekla je prednostni pomožni plin kisik, saj lahko znatno poveča hitrost rezanja in debelino rezanja, hkrati pa zagotavlja kakovost rezalne površine.


Opomba: Pri uporabi kisika je treba zagotoviti, da čistost plina in tlak ustrezata zahtevam rezanja, da se izognete zmanjšanju kakovosti rezanja zaradi nezadostne količine kisika.

 

2. Dušik (N₂)

Dušik je inertni plin, ki igra predvsem zaščitno vlogo pri laserskem rezanju. Dušik lahko prepreči oksidacijo kovinske površine med postopkom rezanja in ohrani gladkost in barvo rezalne površine. Istočasno lahko hitri tok dušika tudi odpihne staljeno kovino in tako zagotovi nemoten napredek postopka rezanja.


Veljavni scenariji: Dušik je še posebej primeren za priložnosti, ki zahtevajo visoko kakovost končne površine rezanja, kot je rezanje nerjavečega jekla, aluminijevih zlitin in drugih materialov. Na področjih z visokimi zahtevami glede natančnosti, kot so vesoljski in precizni instrumenti, je dušik nepogrešljiv pomožni plin.

 

Opomba: Čistost dušika je izjemno visoka, da se zagotovi njegov zaščitni učinek. Zato je pri uporabi dušika potrebno redno preverjati čistost plina in pravočasno zamenjati plin, ki ne ustreza zahtevam.

 

3. Zrak

Mehanizem delovanja: Zrak kot pomožni plin za lasersko rezanje uporablja predvsem kisikovo komponento za podporo gorenju. Čeprav je vsebnost kisika v zraku razmeroma nizka (približno 20 %), lahko pod določenimi pogoji vseeno igra določeno vlogo pri izgorevanju. Hkrati ima lahko dušik v zraku tudi določeno zaščitno vlogo.

 

Veljavni scenariji: Zrak je primeren za nekatere priložnosti, ki nimajo visokih zahtev glede rezalne površine, kot je rezanje aluminijastih plošč, nekovinskih in pocinkanih jeklenih plošč. Stroški zraka so nizki in je eden najbolj ekonomičnih pomožnih plinov pri laserskem rezanju.

 

Opomba: Ker imajo lahko nečistoče in vlaga v zraku določen vpliv na učinek rezanja, morate pri uporabi zraka kot pomožnega plina zagotoviti normalno delovanje opreme zračnega kompresorja ter redno čistiti in menjavati filtre in druge komponente.

 

4. Argon (Ar)

Mehanizem delovanja: Argon je tudi inertni plin in se uporablja predvsem za preprečevanje oksidacije in rezanje taline pri laserskem rezanju. Argon lahko učinkovito zaščiti rezalno površino pred oksidacijo in izboljša kakovost rezanja. Hkrati lahko argon tudi izboljša stabilnost laserskega žarka in s tem izboljša natančnost rezanja.

 

Veljavni scenariji: plin argon je primeren za priložnosti, ki zahtevajo izjemno visoko kakovost rezanja, kot je rezanje natančnih delov. Vendar pa je zaradi visokih stroškov razmeroma redek v praksi.


Opomba: Pri uporabi plina argona je treba posebno pozornost posvetiti njegovi čistosti in nadzoru tlaka, da zagotovite stabilnost in doslednost rezalnega učinka.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)