Vpliv šob laserskega rezalnega stroja na kakovost rezanja in ionsko odprtino šob

2024-05-31 17:41:05

V kovinsko predelovalni industriji se tehnologija laserskega rezanja pogosto uporablja zaradi svoje učinkovitosti, natančnosti in vsestranskosti. Laserska rezalna šoba ima ključno vlogo pri celotnem procesu rezanja. Zasnova in izbira šob neposredno vplivata na kakovost rezanja, vključno s hitrostjo rezanja, natančnostjo rezanja, kakovostjo robov in porabo materiala. Ta članek bo podrobno obravnaval vpliv šob za lasersko rezanje na kakovost rezanja in izbiro odprtine šob.

 

1. Vpliv laserskih rezalnih šob na kakovost rezanja

Hitrost rezanja:

Hitrost rezanja je pomemben pokazatelj učinkovitosti laserskega rezanja. Zasnova šob pomembno vpliva na hitrost rezanja. Pravilna zasnova šob optimizira pretok plina in poveča hitrost rezanja. Odprtina šobe, oblika in razdalja od šobe do obdelovanca vplivajo na pretok plina. Dober pretok plina lahko hitro odstrani žlindro in prepreči, da bi se oprijela rezalne površine, s čimer se poveča hitrost rezanja.

 

Natančnost rezanja:

Natančnost rezanja določa končno kakovost odrezanega kosa. Natančnost in poravnava šobe neposredno vplivata na ostrenje in natančnost rezanja laserskega žarka. Če je premer luknje šobe neenakomeren ali je poravnava šobe slaba, se laserski žarek odkloni, kar povzroči netočno rezalno pot in vpliva na končno kakovost rezanja.


Kakovost robov:

Kakovost robov je eno od pomembnih meril za ocenjevanje kakovosti rezanja. Zasnova šobe vpliva na enakomernost pretoka plina in s tem na učinkovitost odstranjevanja žlindre. Primerna šoba lahko ustvari enakomeren in koncentriran pretok zraka, zmanjša oprijem žlindre in doseže gladek rezalni rob. Kakovost roba je neposredno povezana z enostavnostjo naslednjih korakov obdelave.

 

Poraba materiala:

Slaba zasnova šob lahko povzroči več materialnih odpadkov. Na primer, če pretok plina ni dovolj koncentriran, bo povečal območje toplotnega vpliva rezanja, kar bo povzročilo pregrevanje, deformacijo ali ožig robov materiala in povečalo količino materialnih odpadkov. Zato ima zasnova šob pomembno vlogo pri zmanjševanju porabe materiala in izboljšanju gospodarskih koristi.

 

2. Izbira odprtine šobe

Odprtina šobe je pomemben parameter, ki vpliva na kakovost laserskega rezanja. Različni materiali in potrebe rezanja zahtevajo različne premere lukenj za šobe. Tukaj je nekaj dejavnikov, ki jih morate upoštevati pri izbiri odprtine šobe:

 

Vrsta materiala in debelina:

Materiali v tankih listih: materiali v tankih listih običajno uporabljajo šobe z manjšim premerom lukenj (kot so 1,0 mm do 1,5 mm), da dosežejo večjo natančnost rezanja in kakovost robov. Manjše odprtine proizvajajo bolj koncentriran in močan pretok zraka, kar pomaga hitro odstraniti staljeno žlindro.

Material debele plošče: material debele plošče običajno zahteva šobo z večjim premerom luknje (kot je 2,0 mm do 3,0 mm), da se zagotovi zadosten pretok zraka, da se zagotovi pravočasno odstranjevanje žlindre in prepreči deformacija materiala med postopkom rezanja.

 

Vrsta plina za rezanje:

Kisik: Kisik se običajno uporablja za rezanje ogljikovega jekla. Pri uporabi kisikovega rezanja je potreben večji premer luknje (npr. 1,5 mm do 2,5 mm), da se zagotovi zadosten pretok zraka in učinek reakcijskega zgorevanja ter izboljšata hitrost in kakovost rezanja.

Dušik: Dušik se običajno uporablja za rezanje nerjavnega jekla in aluminija. Ker dušik ne podpira izgorevanja, lahko uporaba šobe z manjšim premerom lukenj (kot je 1,0 mm do 1,5 mm) zagotovi višji tlak pretoka zraka in izboljša kakovost rezanja.


Moč laserja:

Visokozmogljivi laserji običajno zahtevajo šobe z večjo odprtino, ki omogočajo večji pretok zraka za hlajenje območja rezanja in odstranjevanje žlindre. Laserji z nizko močjo lahko uporabljajo šobe z manjšo zaslonko, da dosežejo večjo natančnost rezanja.

 

Hitrost rezanja in zahteve glede kakovosti:

Za hitro rezanje lahko z izbiro šobe z večjim premerom luknje povečate pretok plina in s tem pospešite postopek rezanja.

Za visokokakovostne reze lahko izbira šobe z manjšo odprtino zagotovi natančnejši nadzor pretoka plina, kar zagotavlja kakovost rezanega roba.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)