Kateri plini se uporabljajo pri delovanju laserskih rezalnih strojev?

2024-08-14 14:09:05

Kot eden od osrednjih strojev sodobne proizvodne industrije igra laserski rezalni stroj ključno vlogo na številnih področjih, kot so vesoljska industrija, proizvodnja avtomobilov, elektronika in električni aparati, zaradi svoje visoke natančnosti, visoke učinkovitosti in široke prilagodljivosti materialov. V procesu laserskega rezanja sta izbira in uporaba pomožnega plina ključna dejavnika za zagotavljanje kakovosti rezanja in izboljšanje učinkovitosti rezanja. Ali veste, kateri plini se lahko uporabljajo za rezanje?

 

1. Kisik (O₂)

Mehanizem delovanja: Kisik ima pri laserskem rezanju predvsem vlogo podpiranja izgorevanja. Ko laserski žarek obseva kovinsko površino, kovina hitro absorbira energijo in se segreje, podvrže se siloviti oksidacijski reakciji s kisikom in sprosti veliko količino toplotne energije, s čimer se pospeši proces taljenja in uparjanja kovine. Istočasno lahko hiter zračni tok kisika hitro odpihne staljeno kovino in tako oblikuje gladko rezalno površino.

 

2. Dušik (N₂)

Mehanizem delovanja: Dušik je inertni plin, ki igra predvsem zaščitno vlogo pri laserskem rezanju. Dušik lahko prepreči oksidacijo kovinske površine med postopkom rezanja in ohrani gladkost in barvo rezalne površine. Istočasno lahko hitri tok dušika tudi odpihne staljeno kovino in tako zagotovi nemoten napredek postopka rezanja.

  

3. Zrak

Mehanizem delovanja: Zrak kot pomožni plin za lasersko rezanje uporablja predvsem kisikovo komponento za podporo gorenju. Čeprav je vsebnost kisika v zraku razmeroma nizka (približno 20 %), lahko pod določenimi pogoji vseeno igra določeno vlogo pri izgorevanju. Hkrati ima lahko dušik v zraku tudi določeno zaščitno vlogo.

 

4. Argon (Ar)

Mehanizem delovanja: Argon je tudi inertni plin in se uporablja predvsem za preprečevanje oksidacije in rezanje taline pri laserskem rezanju. Argon lahko učinkovito zaščiti rezalno površino pred oksidacijo in izboljša kakovost rezanja. Hkrati lahko argon tudi izboljša stabilnost laserskega žarka in s tem izboljša natančnost rezanja.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)