Na čem je poudarek pri laserskem rezanju?

2024-08-30 11:28:55

Fokus pri laserskem rezanju se nanaša na položaj, kjer je fokusirana najmanjša točka, ki jo tvori laserski žarek. Med delovnim procesom stroja za lasersko rezanje se laserski žarek fokusira skozi lečo ali reflektor, da se oblikuje točka z visoko energijsko gostoto, ki je fokus. Osredotočenost igra ključno vlogo pri laserskem rezanju, kar neposredno vpliva na kakovost, natančnost in učinkovitost rezanja.

 

Različni položaji ostrenja lahko povzročijo znatne razlike v rezultatih rezanja. Glede na položaj žarišča glede na površino obdelovanca lahko položaj fokusa v grobem razdelimo na naslednje vrste:

 

Fokus je na površini materiala (nič fokusa)

Fokus je na zgornji površini materiala, največja gostota energije laserskega žarka pa je koncentrirana na zgornji plasti materiala. Ta nastavitev je primerna za rezanje tankih materialov in zagotavlja zelo fine rezalne robove in visoke hitrosti rezanja. Primerno za rezanje tankih kovinskih plošč, nerjavečega jekla, aluminijevih zlitin itd.

 

Fokus je znotraj materiala (pozitivna goriščna razdalja)

Položaj fokusa je znotraj materiala, običajno nastavljen na sredini ali globlje od debeline materiala. Ta položaj ostrenja lahko učinkovito prodre v debelejše materiale in je primeren za rezanje debelejših kovinskih plošč. Nastavitev pozitivne goriščne razdalje lahko zmanjša toplotno prizadeto območje na zgornji površini in izboljša kakovost rezalnega roba.

 

Fokus je nad materialom (negativna goriščna razdalja)

Žarišče se nahaja nad materialom, svetlobna pega postopoma postaja večja, energijska gostota pa postopoma slabi od površine proti notranjosti materiala. Ta nastavitev je primerna za prebadanje in rezanje debelih materialov in je sposobna proizvajati večje širine reza. Negativna goriščna razdalja je primerna za začetno perforacijo in potrebe po visoko energijskem rezanju debelih plošč.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)