Zakaj tlačna zavora pušča olje?

2024-07-10 15:38:08

Stiskalnica je ena izmed pogosto uporabljenih naprav v kovinsko predelovalni industriji. Njegova glavna funkcija je upogibanje in oblikovanje kovinskih plošč. Vendar pa lahko med dolgotrajno uporabo stiskalna zavora ima težave z puščanjem olja. Puščanje olja ne vpliva le na učinkovitost proizvodnje, ampak lahko povzroči tudi poškodbe opreme in varnostne nevarnosti. Zato je zelo pomembno razumeti vzrok puščanja olja v stiskalnici in sprejeti ustrezne rešitve.

 

1. Tesnila so stara, poškodovana ali neustrezna

Po dolgotrajni uporabi se tesnila v hidravličnem sistemu stiskalnice postarajo ali poškodujejo zaradi mehanske obrabe, kemične korozije, temperaturnih sprememb in drugih dejavnikov. Ko tesnilo izgubi elastičnost ali poči, bo hidravlično olje zlahka izteklo iz tesnila.

 

Redno preverjanje stanja tesnil je pomemben ukrep za preprečevanje puščanja olja. Priporočljivo je, da po daljši uporabi opreme, še posebej tesnila, ki jim je potekla življenjska doba, pravočasno zamenjate. Izbira tesnil z zanesljivo kakovostjo in dobro odpornostjo proti obrabi lahko učinkovito podaljša njihovo življenjsko dobo in zmanjša tveganje puščanja olja.

 

Možno je tudi, da tesnilni obroč ne ustreza pogojem uporabe. Gumijasti tesnilni obroč v obliki črke O, ki se običajno uporablja v tlačnih zavorah, je treba izbrati glede na pogoje uporabe in delovni status opreme. V pogojih mazanja z oljem je trdota na olje odpornega gumijastega O-tesnila: ko je tlak olja <2,9 MPa, je mogoče izbrati nizko trdoto; ko je tlak olja 2,9-4,9 MPa, je treba izbrati srednjo trdoto; ko je tlak olja 4,9-7,8 MPa, je treba izbrati visoko trdoto.

 

2. Tlak hidravličnega sistema je previsok

Previsok tlak v hidravličnem sistemu bo povzročil, da bo tesnilo zdržalo previsok pritisk. Ko preseže svojo vzdržljivost, bo povzročilo okvaro tesnila in s tem povzročilo puščanje olja. Nenormalen tlak v hidravličnem sistemu je lahko posledica okvare naprave za uravnavanje tlaka ali nepravilnega delovanja.

 

Redno pregledujte in vzdržujte napravo za uravnavanje tlaka hidravličnega sistema, da se prepričate, da deluje pravilno in da je tlak znotraj predpisanega območja. Operaterji morajo upravljati opremo v strogem skladu z operativnimi postopki, da se izognejo čezmernemu tlaku v hidravličnem sistemu zaradi napačnega delovanja.

 

3. Cevni priključki so ohlapni

Priključni deli hidravličnega cevovoda se lahko med dolgotrajno uporabo zrahljajo ali poškodujejo zaradi vibracij, zunanje sile itd., kar povzroči puščanje hidravličnega olja.

Priključne dele hidravličnega cevovoda je treba redno preverjati, da zagotovite tesnost povezave. Če najdete zrahljane ali poškodovane cevne priključke, jih je treba pravočasno zategniti ali zamenjati. Poleg tega je treba med delovanjem opreme paziti na preprečevanje udarcev in poškodb cevovodov zaradi zunanjih sil.


4. Težave s kakovostjo hidravličnega olja

Uporaba slabšega ali podstandardnega hidravličnega olja bo povzročila korozijo ali usedanje v sistemu, vplivala na učinek tesnjenja in povzročila puščanje olja. Hidravlično olje slabe kakovosti lahko pospeši tudi staranje in obrabo tesnil.

 

Izberite kakovostno hidravlično olje, ki ustreza specifikacijam, in ga redno menjajte. Ob menjavi hidravličnega olja hkrati očistite rezervoar in filter, da bo hidravlični sistem čist.

 

5. Težave z zasnovo rezervoarja za gorivo in cevovoda

Če sta zasnova rezervoarja za olje in cevovoda tlačne zavore nerazumna, lahko to povzroči slabo kroženje olja ali neenakomeren tlak, kar lahko povzroči puščanje olja. Na primer, nerazumna zasnova rezervoarja bo povzročila, da bo olje proizvedlo veliko število mehurčkov v rezervoarju, kar bo vplivalo na normalno delovanje hidravličnega sistema.

 

Med fazami načrtovanja in izdelave zagotovite pravilno zasnovo rezervoarjev za gorivo in cevovodov. Za obstoječo opremo je mogoče kroženje olja in porazdelitev tlaka optimizirati z izboljšanjem zasnove, da se zmanjša možnost puščanja olja.

 

6. Poškodba zaradi zunanje sile

Med delovanjem se lahko komponente hidravličnega sistema stiskalnice deformirajo ali poškodujejo zaradi zunanjih udarcev ali drugih mehanskih poškodb, kar povzroči puščanje hidravličnega olja.

 

Med delovanjem pazite na zaščito hidravličnega sistema in se izogibajte zunanjim udarcem. Operaterji morajo biti strokovno usposobljeni in obvladati pravilne metode delovanja. Če ugotovite, da so komponente hidravličnega sistema poškodovane, jih je treba pravočasno zamenjati ali popraviti, da preprečite nadaljnje poslabšanje zaradi puščanja olja.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)