Kako ravnati z laserskim rezalnim strojem, rezalna površina ni navpična? (2)

2023-09-25 15:51:08

Pri dejanski uporabi laserskega rezalnega stroja se pogosto pojavi problem, da rezalna površina ni navpična. Ta težava ne vpliva samo na kakovost videza izdelka, ampak lahko povzroči tudi napake pri sestavljanju in naknadni obdelavi delov.V prejšnjem članku, smo predstavili 4 možne vzroke nenavpične rezalne površine, danes pa za vas predstavljamo še 4 vzroke in rešitve.

 

1. Razumna uporaba pomožnega plina

Med laserskim rezanjem se pogosto uporabljajo pomožni plini (kot so kisik, dušik itd.), ki pomagajo pri odpihovanju žlindre in hlajenju rezalne površine. Če pretok ali tlak pomožnega plina nista ustrezna, se žlindra morda ne bo pravočasno odstranila, kar povzroči neenakomerne usedline na rezalni površini, kar vpliva na pravokotnost rezanja.

rešitev:

Izberite ustrezen pomožni plin glede na različne rezalne materiale. Na primer, kisik se običajno uporablja za rezanje ogljikovega jekla, medtem ko je dušik primeren za rezanje nerjavnega jekla in aluminijevih zlitin. Prilagodite pretok in tlak pomožnega plina, da zagotovite, da lahko plin učinkovito odpihne žlindro in ohrani rezalno površino čisto in gladko. Pred rezanjem preverite plinski sistem, da zagotovite, da sta tlak in pretok plina v ustreznem območju, da se izognete nezadostnemu ali čezmernemu plinu.

 

2. Izberite pravo debelino materiala

Debelina materiala neposredno vpliva na rezalni učinek laserskega žarka. Pri debelejših materialih se bo laserski žarek med prodiranjem postopoma širil, zaradi česar laserska energija na dnu oslabi, nato pa rezalna površina ni navpična.

rešitev:

Pri izbiri debeline materiala se prepričajte, da je moč laserskega rezalnika zadostna za obvladovanje debeline reza. Če debelina materiala presega moč laserja, lahko material odstranite plast za plastjo z več rezi, pri čemer zagotovite, da je rezalna površina navpična. Poleg tega se izogibajte uporabi predebelih materialov, zlasti v primeru nezadostne moči laserja.

 

3. Ohranite natančnost mehanskega sistema

Mehanski del stroja za lasersko rezanje, kot je vodilo, motor in prenosni sistem, je po dolgem času uporabe nagnjen k obrabi, zrahljanju ali napakam. To bo vplivalo na trajektorijo laserske glave, kar bo povzročilo odstopanja v procesu rezanja, nato pa bo vplivalo na pravokotnost rezalne površine.

rešitev:

Redno preverjajte in vzdržujte mehanski sistem stroja za lasersko rezanje, da zagotovite, da je vodilna tirnica ravna, da motor deluje normalno in da prenosni sistem ni ohlapen ali obrabljen. Redno mažite komponente tirnice in menjalnika, da zmanjšate mehansko obrabo. Hkrati je priporočljivo, da opremo pred vsakim delovanjem umerite, da zagotovite, da je v optimalnem delovnem stanju. Če se ugotovi, da je mehanski sistem obrabljen ali star, je treba ustrezne dele pravočasno zamenjati.

 

4. Redno čistite in vzdržujte opremo

Dolgotrajna uporaba stroja za lasersko rezanje lahko privede do kopičenja prahu, olja in drugih nečistoč na površini in v notranjosti opreme, kar bo vplivalo na natančnost prenosa in rezanja laserskega žarka ter nato vplivalo na pravokotno smer rezalno površino.

rešitev:

Optične komponente stroja za lasersko rezanje (kot so leče, laserske glave) se redno čistijo, da se zagotovi, da na njihovih površinah ni prahu in umazanije. Prav tako je treba redno čistiti rezalno mizo, da preprečite, da bi umazanija vplivala na gladko namestitev materialov. Poleg tega redno preverjajte hladilni sistem in pomožni plinski sistem stroja za lasersko rezanje, da zagotovite njegovo normalno delovanje in se izognete pregrevanju ali nezadostnemu plinu, ki vpliva na učinek rezanja.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)